Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Przeciwwskazania do stosowania diety wegańskiej.

Coraz więcej osób decyduje się na stosowanie diety wegańskiej lub wegetariańskiej. . Powody, które skłaniają człowieka do chęci zaprzestania spożywania mięsa zwierzęcego i jego pochodnych są bardzo szerokie, od świadomości ekologicznej, empatii wobec zwierząt czy lepszego zdrowia, są tysiące osób, które decydują się na dietę roślinną.

Wiele znanych osób od lat deklaruje się jako weganie i zachęca swoich zwolenników, aby również byli bardziej świadomi spożywanych pokarmów, jednak jest wielu dietetyków, którzy ostrzegają ludność, że dieta wegańska może nie być najlepszą opcją dla dobrego zdrowia. Wynika to głównie z braku informacji. Łatwo jest rozpocząć dietę wegańską, jeśli jesteś sławny i masz dietetyka lub kucharza, który wie, co powinieneś jeść każdego dnia, aby uzyskać wszystkie witaminy i składniki odżywcze, których potrzebuje twój organizm, ale jeśli jesteś tym, który przygotowuje własne posiłki, to jest inna historia.

Dlatego przed rozpoczęciem diety wegańskiej musisz mieć pewną podstawową wiedzę na temat żywienia, abyś wiedział, gdzie możesz uzyskać białka, witaminy i inne składniki odżywcze, które wcześniej otrzymywałeś od zwierząt, a które teraz musisz uzyskać z alternatywnego źródła roślinnego. W tym artykule omówimy negatywne konsekwencje, jakie może mieć dieta wegańska, jeśli nie posiadamy tej wiedzy, oraz jakie są alternatywy warzywne, które powinniśmy przyjmować codziennie, jeśli nie chcemy cierpieć na jakieś niedobory żywieniowe.

Niedostatek  witaminy B12.

Witamina B12 jest składnikiem odżywczym, który pomaga neuronom i czerwonym krwinkom prawidłowo funkcjonować. Ilość witaminy B12, którą powinna spożywać osoba dorosła, zależy od takich czynników jak wiek, ale ogólnie powinna wynosić około 2,4 mcg. Niedostateczne spożycie tego składnika może powodować zmęczenie, osłabienie, utratę apetytu i anemię. Jednak jej najpoważniejsze konsekwencje dotyczą sfery neurologicznej, ponieważ brak witaminy B12 wiąże się z uszkodzeniem układu nerwowego, co może prowadzić do depresji, utraty pamięci, a nawet problemów z poruszaniem się.

Osoby stosujące dietę wegańską mogą cierpieć na niedobór tego składnika odżywczego przez całe życie, ponieważ występuje on tylko w mięsie zwierząt. Jednak to stwierdzenie nie jest do końca prawdziwe, ponieważ zwierzęta same nie wytwarzają B12, ale hodowcy wstrzykują im tę witaminę, aby kiedy ludzie jedzą ich mięso, mogli uzyskać ten składnik odżywczy.

B12 gromadzi się w organizmie i może pozostać w nim przez dziesięciolecia bez konieczności codziennego przyjmowania tego składnika odżywczego, zwłaszcza jeśli dieta wegańska jest rozpoczęta późno w życiu, więc weganie cierpiący na brak tej witaminy są rzeczywiście rzadkością. Jednak przyjmując suplement B12, który można dostać w każdej aptece, można uzupełnić ten niedobór witaminy.

Niedostatek białka.

Białka to cząsteczki aminokwasów, które stanowią około połowy masy tkanek organizmu i są obecne w każdej komórce ciała oraz biorą udział w praktycznie wszystkich procesach biologicznych w organizmie. Cząsteczki te są niezbędne dla naszego organizmu i muszą być przyjmowane codziennie, ponieważ pomagają we wzroście, syntezie i utrzymaniu różnych tkanek i składników organizmu, takich jak witaminy, hormony i enzymy.

Pokarmy, które zawierają najwięcej białka to mięso, ryby, jaja, mleko i soja. Ponadto niektóre warzywa, rośliny strączkowe i zboża również zawierają białko, choć w mniejszym stopniu. Osoba stosująca dietę wegańską może cierpieć na brak białka w organizmie, jeśli nie wie, skąd je wziąć, nie jedząc żadnych pokarmów pochodzenia zwierzęcego.

Obecnie jednak, wraz ze wzrostem populacji wegan i wegetarian, na rynku pojawiły się różne produkty o wysokiej zawartości białka roślinnego, które mogą zastąpić weganom mięso, jak np. teksturowana soja, która jest w większości białkiem i dostarcza praktycznie taką samą ilość tej cząsteczki jak filet z kurczaka. Jak ze wszystkim w życiu, to brak wiedzy może powodować problemy, a u wegan jest to główny powód, dla którego mogą mieć brak białka, ale z informacji nie jest konieczne, aby jeść żywności pochodzenia zwierzęcego, aby mieć wszystkie swoje potrzeby żywieniowe pokryte.

Niedostatek  wapnia i Omega-3.

Wapń jest najobficiej występującym makroelementem w organizmie człowieka. Większość wapnia znajduje się w kościach i zębach, ale można go również znaleźć we krwi, mięśniach i płynie między komórkami. Niedobór wapnia może powodować osłabienie kości z czasem, a nawet prowadzić do osteoporozy.

Najwięcej wapnia zawierają produkty mleczne i niektóre warzywa, takie jak jarmuż czy brokuły, ale w mniejszym stopniu. Osoba stosująca dietę wegańską może cierpieć na niedobór wapnia, o ile nie przyjmuje zamienników wapnia, takich jak napoje roślinne, na przykład napoje sojowe, lub pokarmy takie jak tofu, które zawierają duże ilości wapnia.

Omega-3 natomiast to wielonienasycony kwas tłuszczowy, którego organizm potrzebuje, ale nie potrafi go samodzielnie wytworzyć, zwłaszcza w olejach rybnych lub roślinnych. Te kwasy tłuszczowe są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serca i krążenia krwi.

Przeciętnie dorosła osoba musi przyjmować jeden gram dziennie Omega-3, które można łatwo uzyskać z zielonych warzyw liściastych, takich jak sałata lub ogórek, z olejów roślinnych, takich jak oliwa z oliwek i z niektórych orzechów, takich jak orzechy włoskie lub migdały. Dla osoby stosującej dietę wegańską, aby uzyskać wystarczającą ilość Omega-3 wystarczy po prostu zjeść garść orzechów dziennie, lub zjeść jakąś sałatkę ubraną w oliwę z oliwek.